Verslag D2D Almelo

Vrijdag 6 juni zijn we in Almelo geweest in twee wijken aan de zuid- en de noordzijde van de Sluiskade. In de vier keer dat we langs de deuren zijn geweest in de vier verschillende steden, begin ik langzaam een patroon te ontdekken van spullen die mensen laten zien als we hen vragen om mee te doen met ons project.

Nostalgisch maar ook onhandig zijn de spullen die ingehaald zijn door de tijd : vandaag was er een mooi verhaal over een dompelaar en dat die ooit heel handig was om je onafhankelijk te voelen in hotels op reis. In Diepenheim kwamen we de walkman en de gitaar tegen. De één is vervangen door de cd die al weer vervangen is door Spotify en andere streamingsdiensten. De ander moet, om te blijven functioneren, meegaan met de nieuwste ontwikkelingen van computerprogramma’s en besturingssystemen en als je hem dan niet vaak gebruikt loop je al snel achter.

Spullen die een verlangen vertegenwoordigen zijn ook in elke stad aanwezig. In Almelo was het de pastamachine, een mooi apparaat voor momenten van heel veel tijd om uitgebreid te kunnen koken. Het liefst samen met één van de kinderen. Het is er nog niet van gekomen. In Kampen kwamen we al het voetenbad tegen, een verlangen naar een momentje voor jezelf wat er nooit van komt. Of hopelijk op een andere manier. In Diepenheim het fitnessapparaat voor de buikspieren met de hoop dat als je dat koopt, er nu echt iets goeds gaat gebeuren met die buikspieren.

Verder zijn er ook een hoop verhalen over spullen die gekregen, gewonnen of geërfd zijn. Gekregen van een oom, tante, vriendin, geërfd van je vader, moeder of echtgenoot. Het is moeilijk, het heeft in meer of mindere mate emotionele waarde en je kunt er dus moeilijk afstand van doen terwijl de mensen die wij spreken het voorwerp niet mooi vinden en/of niet gebruiken. Het knaagt aan het geweten. Vandaag in Almelo een verhaal van een dame die een vaas gehad heeft van de club waarmee ze altijd Sinterklaas vieren. Iedereen koopt een cadeautje voor maximaal 5 euro en dan maar hopen dat je iets krijgt waar je ook op de lange termijn blij van wordt.

Geef een reactie